Manuele therapie
Wat is een manueel therapeut?
De manueel therapeut heeft de Master Manuele Therapie (MMT) afgerond en daarmee extra kennis opgedaan op het gebied van behandelvaardigheden en wetenschap. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
Wat doet een manueel therapeut?
De kennis die een manueel therapeut heeft opgedaan tijdens de Master Manuele Therapie wordt ingezet bij diagnostiek en therapie. Hierdoor is de manuele therapeut bij uitstek geschikt om patiënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden. Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt zijn:
- Hoofdpijn en duizeligheid;
- Nek- en schouderklachten met pijn en of tintelingen in de armen;
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
- Artrose van de heup;
- Lagerugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
Bovendien is het mogelijk dat gewrichten ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt door middel van specifieke training leren gewrichten stabieler te krijgen en te houden.
Hoe ziet een consult bij de manuele therapeut er uit?
Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek wordt er een manueel-therapeutische diagnose gesteld. Op basis hiervan volgt een uitleg over de mogelijke oorzaak van de klacht en wordt er in samenspraak met de patiënt een behandelplan opgesteld. Zo nodig vindt er (terug-)verwijzing naar de huisarts of specialist plaats.
De behandeling door de manueel therapeut kan bestaan uit mobiliseren of specifieke manipulaties. Het manipuleren gaat soms gepaard met een krakend geluid, maar is pijnvrij. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
In aanvulling op de behandeling kunnen huiswerkoefeningen en adviezen gegeven worden.